Menu
Een blauw bastion. 170 jaar liberaal bestuur in Moerbeke-Waas
Erfgoedpublicatie
Publicaties die zich richten op het brede cultureel erfgoedveld.
woensdag 13 december 2017

De grensgemeente Moerbeke-Waas staat sinds 1847 gekend als een heus blauw bastion. In dat jaar legde Auguste Lippens er de eed af als burgemeester, het begin van een liberale hegemonie die reeds 170 jaar duurt. De dominante positie van de familie Lippens (waarvan vijf telgen zich burgemeester van Moerbeke mochten noemen) en hun suikerfabriek is hierbij van cruciaal belang geweest.

Een dergelijke liberale bestuurscontinuïteit is zo uitzonderlijk dat ze de nodige aandacht verdiende in een gelegenheidstentoonstelling en een publicatie. Bart D’hondt, wetenschappelijk medewerker van het Liberaal Archief, herschreef zijn boek uit 1997. Een blauw bastion. 170 jaar liberalisme in Moerbeke-Waas werd op 24 november 2017 voorgesteld in de gemeentelijke bibliotheek van Moerbeke, in aanwezigheid van onder anderen Oost-Vlaams gedeputeerde Hilde Bruggeman en minister van Staat Herman De Croo.

Bart D’hondt. Een blauw bastion. 170 jaar liberaal bestuur in Moerbeke-Waas, Gent, Liberaal Archief en Liberale Associatie Moerbeke, 2017, 146 blz. en kost 15 euro.

 

Een blauw bastion. 170 jaar liberaal bestuur in Moerbeke-Waas